Dosoftei – mitropolitul cărturar pribeag
Una dintre clădirile istorice de referinţă ale Iaşului este „Casa Dosoftei”, situată în centrul oraşului. Unii îi calcă pragul, alţii doar trec pe lângă ea, iar destul de puţini îşi mai iau timp de reflecţie la viaţa şi pătimirile Mitropolitului Sfânt Dosoftei al Moldovei.
Iar unul dintre oraşele străine de ţara şi cultura noastră – Liov/Lviv, din Ucraina – păstrază multe urme româneşti, inclusiv ctitorii de o rară frumuseţe, şi a îngropat lacrimi amare ale multor români din Moldova medievală, care au fost nevoiţi să-şi găsească refugiul şi chiar sfârşitul acolo, pe vremuri istorice de restrişte. Unul dintre ei este şi Mitropolitul Dosoftei.
Născut în anul 1624, la Suceava, într-o familie înstărită, Dimitrie Barilă – ca monah Dosoftei – a învăţat carte multă de la renumiţi dascăli din Moldova vremii sale, cât şi la Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului, din Liov. Stăpânea foarte bine limbile greacă, latină, slavonă bisericească, polonă şi ucraineană.
S-a dedicat lui Dumnezeu în viaţa monahală, fiind călugărit în anul 1649 la Mânăstirea Probota, cu numele Dosoftei, ajungând părinte duhovnicesc al comunităţii monastice de acolo şi contribuind substanţial la ridicarea nivelului educaţional al şcolii mânăstirii.
În anul 1658, Dosoftei a fost ales episcop de Huşi, în 1659 trecea la Roman, iar în 1671 era ales mitropolit al Moldovei.
Mitropolitul şi-a îndeplinit cu prisosinţă misiunea sa, traducând şi tipărind în limba română cărţi bisericeşti esenţiale.
Schimbările de domni au determinat pribegia sa, în Polonia, în 1673 fiind înlocuit în scaun, pentru un an, de Mitropolitul Teodosie, şi el un Sfânt.
Mai târziu, în anul 1686, regele polon Jan Sobieski l-a luat ostatic pe Mitropolitul Dosoftei, împreună cu tezaurul Mitropoliei şi cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou. Mitropolitul a locuit atunci la castelul ucrainean de la Stryi, în regiunea Liovului, continuându-şi cu multă pasiune activitatea cărturărească; a refuzat acceptarea uniatismului, şi a trecut la cele veşnice la data de 13 decembrie 1693, fiind în mormântat departe de ţara sa, la biserica Naşterea Domnului, din Jolkiew.
Figură spirituală de excepţie a Moldovei medievale, Dosoftei a fost canonizat în anul 2005, cu zi de comemorare pe 13 decembrie.
Imagine: Mitropolitul Dosoftei, desen de epocă, detaliu.
(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 13 decembrie 2012.)
December 13, 2016 Cultura si Spiritualitate