Încremenirea în proiect, sau lipsa entuziasmului

Fiindcă suntem în săptămâna premergătoare Sărbătorii Pogorârii Duhului Sfânt, este un moment prielnic a reflecta la o realitate cu care toţi de confruntăm, dar pe care puţini o analizăm în profunzime. Anume: lipsa entuziasmului, sau încremenirea în proiect.

Entuziasmul este „motorul” care pune în mişcare orice plan al omului de a întreprinde ceva, fie de natură materială, fie spirituală. Unii îl au din belşug, alţii mai puţin, destul de mulţi se plâng de lipsa lui totală, fiind apatici. Iar şi mai multora li se întâmplă să înceapă un proiect cu entuziasm şi să-l abandoneze ulterior, din lipsa entuziasmului.

Termenul german pentru „entuziast” exprimă foarte relevant esenţa entuziasmului. El este „begeistert”, ceea ce literal s-ar traduce cu „plin de duh”. Antonimul său, lipsa entuziasmului, este „entgeistert”, adică „golit de duh”. Este fără îndoială vorba despre Duhul lui Dumnezeu, sau Sfântul Duh. Aşadar, în posesiunea Sfântului Duh fiind, omul este entuziast. În puţinătatea sau absenţa lui, el este apatic, lipsit de entuziasm, blocat, încremenit în proiect.

Şi totuşi, mai ales în vremurile de strâmtorare materială, mulţi îşi justifică lipsa entuziasmului prin precaritatea materială sau presiunea ei. Dar, în esenţă, nu este aşa. Căci Duhul lui Dumnezeu este acelaşi dătător de viaţă, însufleţitor, şi pe vremuri de belşug, şi pe cele de mai puţin belşug material; iar fiind de aceeaşi esenţă cu Dumnezeu Tatăl și Fiul, El este iubire, deci mereu dornic a Se împărtăşi.

Rămâne la latitudinea omului, mai ales a celui încremenit în proiect(e), să-i facă loc în suflet şi „invitaţia” Sfântului Duh, spre a-i reda entuziasmul. Ortodoxia a păstrat o astfel de „invitaţie”, o rugăciune extrem de profundă: „Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindeni eşti, şi toate le-mplineşti, vistierul bunătăţilor şi dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, şi ne curăţeşte de toată întinăciunea, şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre!

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 31 mai 2012.)

More...

mihaela.stan May 31, 2017 Cultura si Spiritualitate, Diverse