Gestionarea iubirii – o responsabilitate bagatelizată

Prima ratare a sensului său de către om – aceea adamică – a fost consecinţa proastei gestionări a „capitalului” fundamental intrinsec ce-i fusese dăruit la Creaţie: iubirea. Creat din iubire şi pentru a-şi iubi Creatorul şi pe semenii săi, Adam a ales, în virtutea libertăţii, să întoarcă spatele Creatorului, iubind mai mult materia şi cultivându-şi orgoliul personal. Acesta a fost începutul ratării întregului neam omenesc. Ratare redresată prin întruparea şi jertfa Fiului lui Dumnezeu, dar încă posibilă pentru tot omul, graţie libertăţii de a refuza să meargă pe calea Evangheliei.

Este ştiut că orice valoare gestionată incorect naşte non-valoare, chiar catastrofe. Iar aceasta se întâmplă nu numai în lumea descoperirilor ştiinţifice, sau a banilor şi a materiei. Ci şi – de fapt, mai întâi – în universul valorilor „invizibile” ale omului. Căci în ierarhia firească, valorile sufleteşti primează şi le determină pe cele materiale. Iar iubirea este una dintre cele mai prost gestionate valori sufleteşti pe care fiecare om o are.

Un fenomen îngrijorător al societăţii postmoderne este cel al alterării abrupte a (con)vieţuirii decente a oamenilor. Sunt statistici alarmante care se referă la creşterea masivă a ratei divorţurilor, a abuzurilor,  violenţelor şi crimelor la nivel micro- şi macro-social, etc. Apoi, statistici dureroase relative la înfometarea a milioane şi milioane de copii şi adulţi în ţările subdezvoltate, şi nu numai, paralel cu mult prea opulenta viaţă a „dezvoltaţilor”. În esenţă, aceste lucruri se pot expresiv sintetiza în conceptul de „dezintegrarea iubirii”, adică spulberarea valorii fundamentale a persoanei umane.

Cauza crizei profunde care marchează tot Globul este efectul proastei gestionări a iubirii. Omul a întors spatele Creatorului şi implicit semenilor săi, a ales să iubească aberant materia şi să-şi cultive poftele trupului şi orgoliul personal, clădind iadul pe Pământ. Revizuirea perspectivei asupra locului şi rostului său în lume, gestionarea corectă a „capitalului” uman de bază –  iubirea – sunt prioritatea zero pentru ieşirea din spirala crizelor.

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 23 august 2012.)

More...

mihaela.stan August 24, 2017 Cultura si Spiritualitate, Diverse