Teodora din Alexandria, sau asumarea responsabilă a propriei inconsistenţe

Pe data de 11 septembrie, calendarul ortodox o comemorează şi pe Sfânta Teodora din Alexandria, un model excepţional de om care-şi asumă cu responsabilitate propria inconsistenţă afectivă, şi şi-o plăteşte radical, fără crâcnire, ajungând finalmente la desăvârşire, la sfinţenie.

Relatarea aghiografică despre ea ne spune că a trăit în secolul al V-lea, în oraşul Alexandria, un oraş dintre cele mai strălucitoare ale Antichităţii, şi că a fost căsătorită, însă şi-a înşelat soţul, căzând în adulter. A fost un moment de inconsistenţă afectivă şi implicit voliţională, aşa cum sunt multe printre oameni, îndeosebi în zilele noastre.

Însă, dacă astăzi, a fi inconsistent şi inconsecvent raţional, afectiv şi voliţional este catalogat drept „normal” şi „permis”, de către imensa majoritate a oamenilor din societăţile civilizate, în creştinismul secolelor primare un astfel de lucru era foarte imoral, nepermis şi ruşinos. Teodora era creştină, ştia bine că ceea ce făcuse comiţând adulterul era o ofensă adusă lui Dumnezeu, în primul rând, Care a lăsat Lege în Evanghelie că cel căsătorit este dator cu fidelitate totală partenerului lângă care a ales şi hotărât să-şi trăiască toată viaţa.

De aceea, cunoscându-şi căderea, Teodora s-a retras din viaţa de familie, pe ascuns, se pare, ducându-se într-una dintre multele mânăstiri ale Egiptului, în care viaţa ascetico-spirituală era foarte intensă, în vremea respectivă.

Pentru a-şi pedepsi rătăcirea de a fi fost atrasă de un alt bărbat decât al ei, şi pentru a nu fi uşor aflată de familie, ea s-a dus într-o mânăstire de călugări, travestindu-se şi prezentându-se drept Teodor. A uimit întreaga obşte monahală masculină cu aspra-i vieţuire.

După o vreme, o tânără de moravuri uşoare care dobândise un copil l-a acuzat pe monahul Teodor a fi cel care căzuse în desfrânare cu ea şi era tatăl copilului. Teodor nu s-a dezvinovăţit, ci şi-a asumat copilul, şi s-a retras din mânăstire, ca să-l crească. După şapte ani de petrecere împreună cu copilul, Teodora cea travestită în monah a fost reprimită la mânăstire, unde a murit ulterior, în anul 490, iar la pregătirile pentru îngropare monahii au descoperit adevărul că ea era femeie, nu bărbat. Astfel a aflat şi fostul soţ despre ea, şi a ales a trăi el însuşi în chilia ei mânăstirească, pănă la capătul vieţii.

Exemplul Sfintei Teodora din Alexandria este acela al unui om lucid, conştient de sine, de Dumnezeu, de ceilalţi. Luciditatea a fost cea care i-a dat multa suferinţă şi puterea asumării ei, transfigurând păcatul iniţial în sfinţenie.

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 12 septembrie 2013.)

More...

mihaela.stan September 12, 2017 Cultura si Spiritualitate