Sfânta muceniţă Ariadna

Unul dintre numele feminine fascinante este şi acela de Ariadna. Onomastica celor care poartă acest nume este pe data de 18 septembrie, după calendarul ortodox.

Sfânta Ariadna a trăit în secolul al II-lea creştin, în timpul domniei lui Adrian (117-138). Ea era slujnică a unui înalt dregător al cetăţii Promisia, din Frigia, pe nume Tertill. La naşterea unuia dintre copiii săi, Tertill, păgân fiind, a făcut un ospăţ în templul idolesc, la care Ariadna a refuzat să participe, ea fiind creştină.

Refuzul ei a fost „sancţionat” de către stăpân, care a bătut-o, a supus-o la chinuri, şi apoi a aruncat-o în temniţă spre a o forţa să cinstească idolii, dezicându-se de credinţa ei creştină. În cele din urmă, Tertill a eliberat-o din temniţă, iar Ariadna a plecat din oraş. Însă Tertill a revenit asupra deciziei sale de a o lăsa liberă să plece de la el, și a urmărit-o, împreună cu alţi slujitori ai săi; atunci când ea şi-a dat seama că este încolţită, s-a rugat ca Dumnezeu s-o izbăvească din mâinile lor. Prin minune, o piatra mare care era în drumul Ariadnei s-a desfăcut, ascunzând-o, iar urmăritorii, tulburaţi de ceea ce văzuseră, s-au măcelărit între ei.

A citi şi mai ales a crede astăzi astfel de „poveşti” este, pentru cei mai mulţi, inacceptabil. Nu fiindcă astăzi nu s-ar mai petrece minuni, cu fiecare om în parte, Dumnezeu fiind acelaşi bun şi iubitor de oameni, ca şi pe vremea Sfintei Ariadna cea nedrept chinuită; ci fiindcă omul contemporan nu mai vrea să trăiască, să recunoască minunea. Materia, iar mai nou ştiinţa şi tehnologia super-avansate – dar care, totuşi, nu-l pot propulsa pe om să trăiască în alte locuri din imensul Univers decât pe Terra cea devenită extrem de strâmtă, neîncăpătoare pentru urmaşii lui Adam – întunecă ochii credinţei multora, deşi ar putea, de fapt, să li-i deschidă din ce în ce mai mult.

Pentru cei care cred în Dumnezeu însă, ziua de comemorare a Sfintei Ariadna poate fi un bun prilej de adâncire în credinţa lor, de încredinţare că Dumnezeu nu lasă pe nimeni dintre cei care-L iubesc în încercări peste putere. Atunci când omul nu mai poate face nimic, intervine Dumnezeu. Dacă omul se încredinţează Lui cu toată fiinţa sa.

Imagine: Reprezentarea sfârșitului Sfintei Ariadna în manuscrisul Menologului lui Vasile al II-lea, Împăratul Bizanțului, din jurul anului 1000.

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 18 septembrie 2012.)

 

More...

mihaela.stan September 18, 2017 Cultura si Spiritualitate