Pătimirile întru asemănarea cu Pătimitorul: Sfântul Clement al Ancirei

Sfântul Clement, episcopul Ancirei, comemorat în calendarul bizantin pe data de 23 ianuarie, este unul dintre martirii Bisericii care a fost torturat cu consecvență, de-a lungul a 28 de ani din viața sa.
 
Clement s-a născut în orașul Ancira, din Galatia, în anul 258, dintr-un tată păgân și o mamă creștină. Și-a pierdut tatăl când era mic, iar mama când avea doisprezece ani. Ea a prezis moartea lui martirică, din cauza credinței sale în Hristos.
 
O femeie pe nume Sofia l-a adoptat și l-a crescut în frica lui Dumnezeu. În timpul unei foamete teribile în Galatia, mai mulți păgâni și-au abandonat propriii copii, neavând mijloacele de a-i hrăni. Sofia i-a luat pe acești nefericiți, i-a hrănit și i-a îmbrăcat. Sfântul Clement a ajutat-o ​​în acest sens. El i-a învățat pe copii și i-a pregătit pentru Botez. Mulți dintre ei au murit ca martiri pentru Hristos.
 
Sfântul Clement a fost făcut citeț, iar mai târziu diacon. La vârsta de 18 ani, el a fost hirotonit preot, iar la vârsta de 20 de ani a fost consacrat episcop de Ancira. Curând după aceea, a izbucnit prigoana împotriva creștinilor, sub Dioclețian (284-305).
 
Episcopul Clement a fost denunțat ca fiind creștin, și apoi arestat. Dometian, guvernatorul Galatiei, a încercat să-l facă pe episcop să se închine zeilor păgâni, dar Sfântul Clement și-a mărturisit cu fermitate credința creștină și a rezistat cu mare curaj tuturor torturilor.
 
L-au suspendat pe un copac și i-au zgâriat corpul cu instrumente ascuțite de fier, astfel încât să i se vadă viscerele. I-au zdrobit gura cu pietre și l-au întors pe o roată, apoi l-au ars pe un foc scăzut. A scăpat viu.
 
Apoi, Dometian l-a trimis la Roma însuși împăratului Dioclețian, cu un raport că episcopul Clement a fost torturat cu înverșunare, dar s-a dovedit neînvins. Dioclețian, văzând mucenicul complet sănătos, nu a crezut raportul și l-a completat până la torturi chiar mai crude, după care l-a închis în închisoare.
 
Mulți dintre păgâni, văzând vitejia sfântului și vindecarea miraculoasă a rănilor sale, au crezut în Hristos. Oamenii s-au dus în închisoarea Sfântului Clement pentru îndrumare, vindecare și botez, astfel încât închisoarea a fost literalmente transformată într-o biserică. Când acest lucru a ajuns la împărat, mulți dintre acești creștini noi au fost executați.
 
Dioclețian, izbit de rezistența uimitoare a Sfântului Clement, l-a trimis la Nicomidia co-împăratului său Maximian. Pe corabie, sfântului i s-a alăturat discipolul său Agatanghel, care nu fusese executat alături de ceilalți mărturisitori și care acum voia să sufere și să moară pentru Hristos cu episcopul Clement.
 
La rândul său, împăratul Maximian i-a trimis pe Sfinții Clement și Agatanghel guvernatorului Agrippina, care i-a supus la astfel de chinuri inumane, încât chiar și păgânii privitori au simțit milă pentru mucenici și au început să-i gonească pe torturatori cu pietre.
 
După ce au fost eliberați, sfinții au vindecat un locuitor al orașului și i-au botezat și învățat pe oameni, înfiorând mulțimile. Arestați din nou din ordinul lui Maximian, au fost trimiși acasă la Ancira, unde conducătorul Cirenius i-a torturat. Apoi au fost trimiși în orașul Amasea proconsulului Dometius, cunoscut pentru marea sa cruzime.
În Amasea, mucenicii au fost aruncați în var fierbinte. Au petrecut o zi întreagă în el și au rămas nevătămați. Le-au jupuit pielea, i-au bătut cu tije de fier, i-au așezat pe paturi fierbinți și le-au turnat sulf pe corp. Toate acestea nu au reușit să-i ucidă, și au fost trimiși la Tars pentru noi torturi.
 
În pustie, de-a lungul drumului, Sfântul Clement a avut o revelație că va suferi în total 28 de ani pentru Hristos.
 
După ce au îndurat o mulțime de torturi, sfinții au fost închiși în închisoare.
 
Sfântul Agatanghel a fost decapitat cu sabia pe 5 noiembrie.
 
Creștinii din Ancira l-au eliberat pe Sfântul Clement din închisoare și l-au dus la o biserică din peșteră. Acolo, după celebrarea Liturghiei, sfântul le-a anunțat credincioșilor sfârșitul iminent al persecuțiilor și propriul său martiriu.
 
Pe 23 ianuarie, sfântul ierarh a fost ucis de soldați din oraș, care au luat cu asalt biserica. Sfântul a fost decapitat în timp ce stătea în fața altarului și oficia Jertfa euharistică. Doi diaconi, Christofor și Hariton, au fost decapitați cu el, dar nimeni altcineva nu a fost rănit.
Imagine: Flagelarea lui Hristos (Marcu 15, 16-18), miniatură dintr-un manuscris armenesc al Evangheliilor, de Toros Roslin, 1262.
More...

mihaela.stan January 23, 2020 Cultura si Spiritualitate