Filoteea: copila iubitoare de Dumnezeu și de oameni

Probabil nu întâmplător, Biserica a hotărât comemorarea, în ziua imediat următoare sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, renumit pentru iubirea sa față de cei săraci, a unei copile martirizate de către însuși tatăl ei, fiindcă era foarte miloasă și darnică cu cei sărmani. Este vorba despre Sfânta Muceniță Filoteea, floarea de colț a ctitoriei excepționale de la Curtea de Argeș.

Nu se știe cu certitudine despre ea, decât faptul că a trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării, și că a fost lovită în coapsă cu securea, de către tatăl său, într-un moment de furie. Aceasta fiindcă micuța împărțea săracilor mâncarea din coșul cu merinde lui trimise, la munca câmpului. Hemoragia provocată de lovitura brutală i-a fost cauzatoare de moarte Filoteei, cea iubitoare de Dumnezeu – după nume, și iubitoare de sărmani – după fapte. Avea doar 12 ani.

Fiind perioada de înflorire a Țaratului Bulgar, relicvele micuței martire au fost duse inițial în capitală, la Târnovo, unde au rămas pănâ în anul 1393, când ocupația turcească și incendierea orașului au determinat mutarea lor la Vidin.

Bătălia de la Nicopole, în care oștile otomane au fost înfruntate de către coaliția creștină, și implicit pericolul iminent al profanării de către păgâni, au determinat ocrotirea relicvelor, ele fiind dăruite Domnitorului Mircea cel Bătrân, probabil în anul 1396. El le-a așezat spre cinstire în vechea ctitorie domnească, catedrala mitropolitană de atunci, Sfântul Nicolae, de la Curtea de Argeș. Și în acest mod se explică faptul că ziua de cinstire a Sfintei Filoteea este cea imediat următoare cinstirii Sfântului Nicolae – hramul respectivei catedrale.

Sfintele moaște ale copilei Filoteea au rămas acolo până în anul 1893, când, datorită stării de degradare în care se afla biserica, au fost mutate în biserica Sfântul Gheorghe, apoi în biserica Adormirea Maicii Domnului-Olari. În timpul Primului Război Mondial au fost duse în paraclisul Mănăstirii Antim din București, apoi au revenit la Curtea de Argeș, unde sunt găzduite în spectaculoasa ctitorie a Voievodului Sfânt Neagoe Basarab, celebra biserică episcopală de la Curtea de Argeș.

În tradiția populară, Sfânta Filoteea este considerată îndeosebi protectoarea copiilor și a tinerilor. Istoria bisericească consemnează și multe procesiuni cu racla sfintei, în vremuri de secetă cumplită, ea fiind socotită și aducătoarea de ploi mănoase.

Dincolo de toate însă, Sfânta Muceniță Filoteea este un minunat exemplu de dăruire, de iubire milostivă față de cei săraci. Și este, totodată, un exemplu de tragică brutalitate domestică, moartea sa fiind provocată de către propriul tată, printr-o lovitură de secure, într-un moment de furie nestăpânită.

Oricine ajunge lângă micuțul sicriu ce îi adăpostește rămășițele, nu poate să nu rămână impresionat de istoria și puterea fetiței firave, cu suflet de diamant.

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 7 decembrie 2013.)

More...

mihaela.stan December 7, 2016 Cultura si Spiritualitate