Sfântul Ioan Valahul (Românul)

Cine a trăit în societăţile occidentale, este familiarizat cu mândria naţională de care dau dovadă cei mai mulţi dintre colegii noştri europeni. Oameni sau fapte nu de puţine ori banale se ţin la loc de excesivă cinste de către unele popoare, fiindcă ele ştiu să-şi preţuiască valorile, mai mari, mai mici. Spre deosebire de astfel de popoare, noi, românii, nu numai că nu ne prea (re)cunoaştem întotdeauna realele valori, dar ne şi sfiim să le preţuim şi propagăm ca atare.

Pe 12 mai, în calendarul ortodox este cinstit şi un sfânt român: Sfântul Mucenic Ioan Valahul. Viaţa lui pământească scurtă – mai puţin de 20 de ani – s-a încheiat prin spânzurare, în Constantinopol, în anul 1662. Motivul pentru care a fost astfel ucis, după ce fusese chinuit, a fost acela că frumosul fecior valah şi-a apărat demnitatea, preţuindu-şi castitatea, pudoarea. El a fost luat ostatic de către supuşii împăratului Mohamed al IV-lea, după o incursiune războinică în Ţara Românească împotriva domnitorului Mihnea al III-lea, şi a refuzat categoric avansurile unui ostaş turc, care-l cumpărase în drum spre Constantinopol, spre a-l avea de partener sexual. Nu numai că l-a refuzat, dar l-a şi ucis, apărându-se, fiind apoi judecat pentru fapta sa, şi predat văduvei turcului drept „despăgubire”. Văduva l-a îndrăgit şi ea pe chipeşul valah, şi l-ar fi dorit chiar de soţ, dacă acesta ar fi fost dispus să renunţe la credinţa creştină, îmbrăţişând islamismul. El a refuzat orice avans al femeii, ea l-a dat spre aspră pedepsire, apoi ucidere.

Integritatea caracterului şi curajul acestui strămoş al nostru, român, ar fi, pentru alte popoare, motiv de multă şi mare mândrie. Noi nu numai că nu ne mândrim cu el, dar probabil că nici nu-l prea cunoaştem, spre a ni-l lua de model. Altfel am fi mai puţin bântuiţi de sexualitatea exacerbată, care duce la abuzuri sexuale terifiante, până şi asupra copiilor. Nu carnalitatea dezlănţuită, ci pudoarea slujeşte demnităţii umane, pe care toţi ar trebui s-o avem, cu prioritate, în vedere.

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 12 mai 2012.)

 

More...

mihaela.stan May 12, 2017 Cultura si Spiritualitate