Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele

În ziua de 24 iunie a fiecărui an, Biserica face pomenirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor şi sub denumirea de Drăgaica, sau Sânzienele.

Acest sfânt apare în iconografia ortodoxă în mai multe ipostaze, una dintre ele fiind cea din scena numită Deisis (Rugăciune), unde mijloceşte pentru umanitate la tronul lui Hristos, alături de Maica Domnului. Aşadar, el este unul dintre principalii sfinţi intercesori ai Bisericii. Din acest considerent, i s-au consacrat mai multe zile de prăznuire, nu numai cea de trecere în veşnicie, cum de regulă se întâmplă. El şi Maica Domnului sunt excepţii cărora li se sărbătoresc şi alte evenimente din viaţa pământească: zămislirea, naşterea, etc.

Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul are temei biblic, pentru că evenimentul, petrecut cu şase luni înainte de Naşterea Domnului, este consemnat de Sfântul Evanghelist Luca, cu amănunte. (Luca 1, 5-45)

Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar, denumirea fiind probabil preluată de la Sancta Diana, zeiţa silvestră. În credinţa populară, Sânzienele erau considerate a fi nişte femei frumoase, preotese ale Soarelui, divinităţi nocturne ascunse prin pădurile neumblate.

Sărbătoarea bisericească a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul a fost instituită pentru a înlocui sărbătorile păgâne cu caracter naturist, din perioada solstiţiului de vară, de pe 22-23 iunie, dar are şi o logică evidentă, corelată Naşterii Domnului. În emisfera nordică a Pământului, solstiţiul de vară marchează începutul verii astronomice, la această dată fiind cea mai lungă zi din an şi cea mai scurtă noapte. După momentul solstițiului de vară, durata zilei începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. Naşterea Domnului este precedată de momentul astronomic al începutului „înmulţirii luminii”, Mântuitorul fiind Lumina lumii; Naşterea Sfântului Ioan este precedată de momentul astronomic al începutului „scăderii luminii”, el nefiind Lumina, ci doar făclia, vestitorul Luminii-Hristos.

Imagine: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, icoană din secolul al XV-lea păstrată la Universitatea Harvard, Statele Unite ale Americii.

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 23 iunie 2012.)

More...

mihaela.stan June 24, 2017 Cultura si Spiritualitate