Liniştea interioară, ca deziderat major al omului

Faptul că dobândirea liniştii interioare este un deziderat uman major, înscris în tiparul său genetic, o demonstrează toate religiile lumii, şi îndeosebi cele asiatice, atât de „curtate” de către europenii postmoderni. Conştient sau nu, omul are nevoie, dincolo de orice, de linişte interioară.

Secretul dobândirii liniştii interioare a devenit atât de căutat de către omul suprasaturat sau copleşit de materie, încât a îmbogăţit şi încă îmbogăţeşte nenumăraţi „guru”, „maeştri”. Iar el nici măcar nu este un mare secret, orice om îl are la îndemână: începe cu orânduirea vieţii pe fundamente valorice serioase, consacrate ca atare.

Omul postmodern este însă asaltat de „mitul succesului prin orice mijloace”. Valorile morale clasice sunt doar „o istorie” pentru el. Aşa fiind, se naşte logica întrebare: îşi refuză sau cel puţin ignoră omul postmodern liniştea interioară voluntar, sau involuntar?

Voluntar, desigur. Căci, aşa cum şi realitatea cotidiană o arată, nu orice „succes” este veşnic, şi mai ales nu este chiar atât de facil şi liniştitor cum pare la prima vedere. Destul de mulţi dintre cei „de succes prin orice mijloace” recunosc sau demonstrează că liniştea este un deziderat pe care nu l-au atins.

Aşa fiind, orice persoană onestă cu sine însăşi îşi poate pune, cel puţin la un moment dat, întrebarea: cum ajungi la pacea, la liniştea interioară, singura care (mai) contează, într-o lume de permanente şi năstruşnice tulburări? Limpezindu-ţi apele interioare, ar fi răspunsul cel mai la îndemână.

Cei mai mulţi invocă „trend-ul”, „stress-ul”, asaltul mediatic sau pe cel ambiental pentru a-şi justifica lipsa de limpezime valorică interioară. Sunt răspunsuri facile, care dezonorează pe orice urmaş demn al lui Adam. Căci omul, tot cel născut din Adam, este înzestrat de Creator cu voinţă liberă, și are, ca atare, responsabilitatea propriilor alegeri, în orice moment al vieţii sale de adult sănătos mental.

A-ţi alege cu grijă setul de valori, pe care să-ţi clădeşti şi trăieşti viaţa limpede, este în mod cert un drept şi o mare libertate a omului.

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 24 iulie 2012.)

More...

mihaela.stan July 28, 2017 Cultura si Spiritualitate, Diverse