Nobila artă a demnităţii creştine

În calendarul ortodox al românilor, data de 22 septembrie a fost stabilită ca fiind şi ziua de comemorare a unui ierarh autohton care şi-a pus curajos capul sub sabia tătarilor, preferând moartea lipsei de demnitate: Mitropolitul martir Teodosie de la mânăstirea Brazi.

El s-a născut în prima jumătate a secolului al XVII-lea, în aproprierea mânăstirii Brazi, iar de la vârsta de 18 ani a intrat în viaţa monahală la această mânăstire, fiind făcut călugăr la mânăstirea Bogdana, azi în judeţul Bacău. În anul 1669 a fost ales episcop de Rădăuţi, iar din 1671 a fost trimis să păstorească Episcopia Romanului, unde a activat până în 1674, când a fost ales mitropolit al Moldovei, în locul celebrului mitropolit cărturar Dosoftei, fugit/alungat în Polonia.

Cronicarul Ion Neculce relatează că domnul Moldovei era Dumitraşcu Cantacuzino – domnitorul atât de decăzut, că i-a adus pe tătari în ţară, plătindu-le bir greu, provenit din impozite şi din averile ţării, pentru a-şi păstra cât mai îndelung tronul. Acelaşi cronicar scrie: „Mitropolitul Teodosie s-a dus la domnitorul Dumitraşcu Cantacuzino zicând: Ce sunt acestea Măria Ta, au semeni lui Antihrist?’ Şi domnul s-a mâniat si l-a scos din scaun cu necinste…” Teodosie a fost închis la mânăstirea Sfântul Sava, din Iaşi, el fiind scos de acolo la întoarcerea lui Dosoftei; apoi s-a retras la mânăstirea Brazi, unde a înviorat viaţa monahală, având grijă, totodată, şi de mânăstirea Bogdana.

În anul 1691, Mitropolitul Teodosie făcea o diată (testament) în care scria că a ridicat mai multe locaşuri, pe care le ştie Dumnezeu, şi lăsa toate donaţiile pe care le-a primit de la credincioşi pentru a se mai ridica două mânăstiri.

În anul 1694, o hoarda de tătari răzleţi au pătruns în mânăstirea Brazi şi l-au chinuit cumplit pe mitropolit, ca să le dea odoarele şi banii, iar pentru că el nu a voit să le dea, l-au ucis tăindu-i capul.

A crede în Dumnezeu este un lucru mai mult sau mai puţin comun, dar a trăi şi muri în creştineasca demnitate, cea oferită omului adamic de către Iisus Hristos, este o nobilă şi anevoioasă artă.

Imagine: Frescă din paraclisul subteran al mânăstirii Sfântul Teodosie de la Brazi, 2013.

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 22 septembrie 2012.)

 

More...

mihaela.stan September 22, 2017 Cultura si Spiritualitate