Ierarhiile din viaţa noastră

Una dintre marile rătăciri ale umanităţii, de la Adam şi Eva începând, este confuzia valorică, ignorarea sau chiar sfidarea ierarhiilor fireşti, intrinseci Creaţiei întregi.

Atotputernicul Creator a conceput şi realizat o Operă desăvârşită, atât în partea ei materială – Universul material, Cosmosul, cât şi în cea spirituală – universul spiritual, lumea îngerilor.

Iar omul, ultima creatură şi stăpânul peste toată lumea văzută, plămadă de spirit şi materie, nu a fost nici el lipsit de ierarhizare valorică. I s-a aşezat raţiunea în creier, în partea superioară a corpului său, mai aproape de Cer, pentru a se guverna cu ea, a-şi direcţiona raţional afectele, cu sediul în inimă, organ situat sub stăpânirea raţiunii, şi mult peste sediul instinctelor primare.

Nu doar lumea materială şi omul au ierarhii, ci şi lumea îngerilor, cea pur spirituală. Acest lucru l-a arătat şi Sfântul Dionisie Areopagitul, pe care Biserica îl comemorează pe data de 3 octombrie.

Născut în Atena, Dionisie a studiat acolo filosofia, apoi s-a dus în Egipt, la Alexandria, spre a-şi desăvârşi aceste studii. Tradiţia spune că, în Vinerea Patimilor Domnului Hristos, când cerul s-a întunecat şi pământul s-a cutremurat, Dionisie se afla în Egipt, şi vâzând aceste fenomene extreme ar fi spus: „Sau Dumnezeu pătimeşte, sau lumea aceasta văzută se sfârşeşte.”

Revenit de la studii în oraşul său natal, unde filosofia era o tradiţie, Dionisie nu putea rata întrunirile filosofilor din Areopag. Aşa a asistat şi la celebrele „ciocniri” ale Apostolului Pavel cu filosofia antică greacă. Ascultându-l pe Pavel, care le-a spus filosofilor eleni că el le va vorbi despre ceea ce ei numeau „Dumnezeul necunoscut”, Dionisie a fost sedus de creştinism, în anul 51 convertindu-se. Ulterior, el a fost hirotonit episcop de Atena, a călătorit cu Sfântul Pavel şi cu ceilalţi apostoli, fiind prezent şi la înmormântarea Preacuratei.

Dionisie a decis să lase un înlocuitor în scaunul episcopal al Atenei şi să meargă la Roma, întâlnindu-l pe Sfântul Clement, episcopul de acolo, care l-a îndemnat să plece în misiune în Galia. Acolo a zidit o biserică, în inima Parisului, şi a convertit mulţi păgâni la creştinism. S-a stins decapitat de către persecutorii creştinilor, în vremea lui Domiţian (81-96).

Sfântul Dionisie Areopagitul este primul autor patristic care a sistematizat într-o operă scrisă învăţătura despre ierarhiile cereşti, ale îngerilor. Conform înţelegerii sale, aceştia sunt ierarhizaţi în trei trepte, cu câte trei sub-grupe: Tronuri, Heruvimi şi Serafimi; Stăpânii, Domnii şi Puteri; Începătorii, Arhangheli şi Îngeri.

Imagine: Ierarhia îngerilor, detaliu din pictura ,,Înălțarea la Cer a Fecioarei”, de Francesco Botticini, cca. 1475-6.

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 3 octombrie 2013.)

More...

mihaela.stan October 3, 2017 Cultura si Spiritualitate, Diverse