Sfântul Evanghelist Luca – medicul iconograf

Un nume foarte comun în onomastica ultimelor decenii, Luca se sărbătoreşte pe data de 18 octombrie, în calendarul ortodox. Tradiţia i-a consemnat calitatea de prim iconograf al Maicii Domnului, existând în lumea creştină mai multe icoane care îi sunt atribuite. Din Noul Testament ştim că Sfântul Luca a fost unul dintre cei cărora Domnul Hristos li S-a arătat înviat, pe drumul spre Emaus.

Originile sale sunt în oraşul Antiohia din Siria, într-o familie de viţă nobilă, care i-a facilitat accesul la studii ştiinţifice şi filosofice, dar şi de medicină, fiind medic de profesie. Pictura i-a fost ceea ce astăzi s-ar numi un hobby, de aceea, probabil, a şi fost primul contemporan al Maicii Domnului care i-a imortalizat chipul.

Posesor al unei culturi vaste fiind, era firesc să fie preocupat şi de ştiinţa biblică, ajungând la Ierusalim pentru a şi-o însuşi. Acolo s-a alăturat cetei celor ce au crezut în Dumnezeirea lui Hristos. După Înviere, Luca a fost misionar creştin în diverse locuri din Asia, ajungând să-l întâlnească şi pe marele Apostol Pavel, cu care a călătorit apoi în Europa.

Sfântul Pavel este cel care consemnează, în Epistola către Coloseni, pe „Luca, doctorul cel iubit” (Colos. 4,14), iar în Epistola către Timotei spune că „Numai Luca este cu mine” (2 Timotei, 4,11).

După martirajul Sfântului Pavel, în Roma, Luca a făcut misiune în Grecia, ajungând însă şi în Egipt.

La vârsta de 80 de ani a trecut în veşnicie, la mormântul său petrecându-se minuni, îndeosebi vindecări de boli oculare. Din acest considerent, în secolul al IV-lea, rămăşiţele sale pământeţşti au fost deshumate şi aşezate spre cinstire în biserica Sfinţilor Apostoli, din Constantinopol.

Noul Testament a păstrat de la Sfântul Luca una dintre cele patru Evanghelii, şi cartea Faptele Apostolilor. Remarcabile în Evanghelia după Luca sunt multitudinea de pilde consemnate, cea a fiului risipitor sau cea a oii rătăcite fiind bijuterii ale genului.

Bogăţia intelectuală şi sufletească a Sfântului Luca îl poate situa în galeria modelelor demne de cinstit şi urmat pentru orice om, fie el creştin sau nu.

Imagine: Reprezentarea Sfântului Evanghelist Luca într-un manuscris al Evangheliilor ilustrat de către Andrei Rubliov, cca. 1400.

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 18 octombrie 2012.)

More...

mihaela.stan October 18, 2017 Cultura si Spiritualitate