Demnitatea – rod al conştiinţei curate şi credinţei neîndoielnice

Calendarul ortodox o comemorează, pe data de 22 noiembrie, pe o sfântă martiră a Bisericii primare mult mai celebră în Vest decât în Est: Sfânta Muceniţă Cecilia – patroana cântărilor şi a muzicii bisericeşti.

Născută în jurul anului 200, în Roma, într-o familie nobilă foarte bogată, Cecilia a adoptat de foarte tânără creştinismul, făcând chiar jurământul eternei feciorii înaintea lui Dumnezeu. Părinţii ei au obligat-o să se căsătorească cu un bărbat păgân – Valerian – pe care însă înţeleapta fecioară l-a convertit la creştinism, chiar în noaptea nunţii, căsătoria nemaiajungând să se consume.

Botezat de către episcopul Urban, Valerian l-a atras la creştinism şi pe fratele său Tiburtie, împreună cu care a fost martirizat, Sfânta Cecilia îngropându-le trupurile şi continuându-şi opera de convertire a păgânilor. Se spune că într-o singură seară ea a convertit 400 de persoane.

Chemată fiind la judecată pentru acest act, Cecilia a fost întrebată care este sursa curajului ei. Răspunsul ei este unul valabil până la sfârşitul istoriei: „Conştiinţa curată şi credinţa neîndoielnică”.

Demnitatea vieţii sale a determinat decizia de chinuire, iar la final de ucidere prin decapitare. Deşi loviturile întreite ale sabiei călăului i-au cauzat doar rănirea gâtului, la câteva zile după eşuata decapitare Cecilia a murit, rămăşiţele sale pământeşti aflându-se în Roma, în biserica ce-i este dedicată.

Curajul autentic izvorăşte doar din conştiinţa curată şi din credinţa neîndoielnică în Dumnezeu. Acesta este unul dintre adevărurile fundamentale ale vieţii, pe care Sfânta Muceniţă Cecilia l-a rostit cândva, dar care este neschimbat şi astăzi. Poate că în el se află răspunsul la multe dintre întrebările personale sau de grup ale oamenilor, la dilemele existenţiale ale multora dintre noi.

A avea curajul unei vieţi cu adevărat demne presupune, înainte de toate, a avea conştiinţa curată şi credinţa neştirbită. Restul este, mai mult sau mai puţin, încropeală de demnitate, care sfârşeşte, în orice caz, în eşec.

Imagine: Sfânta Cecilia în procesiunea Sfintelor Fecioare și Mucenițe, mozaic din Bazilica Sant’Apollinare Nuovo, Ravenna – Italia, 526, detaliu.

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 22 noiembrie 2012.)

More...

mihaela.stan November 22, 2016 Cultura si Spiritualitate