Sfântul Serghie de la Radonej

25 septembrie este şi ziua comemorării Sfântului Serghie de la Radonej, ocrotitorul Rusiei.

El a trăit în secolul al XIV-lea (1322-1392), începându-şi viaţa dedicată lui Dumnezeu în jurul vârstei de 23 de ani, ca pustnic într-o pădure aflată la aproximativ 80 de kilometri nord-est de Moscova, astăzi o înfloritoare localitate care îi poartă numele: Sergiyev Posad.

Graţie virtuţilor sale, Serghie a ajuns un calugăr deosebit de cinstit de popor, iar în urma insistenţelor celor care s-au strâns în jurul lui, el a acceptat să le devină părinte duhovnicesc – stareţ. Lavra sa a început ca o simplă bisericuţă de lemn, în anul 1345, în jurul căreia s-a clădit viaţa în Duh Sfânt a lui Serghie şi a multor altora, împrejurul lui.

Regulile de organizare a comunităţii monastice, introduse de către Sfântul Serghie în anul 1355, au dus la dezvoltarea uluitoare a mânăstirii  sale, şi au fost preluate ulterior de către peste 400 de mânăstiri din întreaga Rusie.

Calităţile sufleteşti de excepţie ale acestui călugăr îmbunătăţit au determinat Biserica să-l declare, încă din anul 1422, sfântul ocrotitor al Rusiei. El jucase un rol important şi în istoria seculară a ţării, căci binecuvântase lupta împotriva tătarilor, de la Kulikovo (1380), trimiţându-i pe doi dintre călugării săi să susţină moral, cu rugăciunea şi prezenţa lor, oştile ruseşti.

Biserica maiestuoasă a Sfintei Treimi, construită în secolul al XV-lea, în locul celei modeste iniţiale, a fost pictată în frescă de către cei mai mari pictori-iconari ai Rusiei medievale: Andrei Rubliov şi Daniil Chyorny. Ea a devenit apoi biserica de protocol a regalităţii ruse, care săvârşea acolo botezurile şi alte slujbe. Găzduieşte până astăzi rămăşiţele pământeşti ale Sfântului Serghie, fiind centrul spiritual al complexului monahal, care deţine mai multe biserici.

Lavra Sfântului Serghie de la Radonej, sau a Sfintei Treimi – cea mai importantă mânăstire din Rusia, declarată şi monument UNESCO – este inima Ortodoxiei ruseşti.

Considerat un bun protector al elevilor, Sfântul Serghie de Radonej este, totodată, un exemplu remarcabil de om care şi-a împlinit cu prisosinţă vocaţia, marcând în mod excepţional epoca sa, istoria propriei ţări, dar şi pe cea a culturii şi civilizaţiei lumii.

Imagine: Lavra Sfântului Serghie de la Radonej, vedere aeriană.

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 25 septembrie 2012.)

 

More...

mihaela.stan September 25, 2017 Cultura si Spiritualitate