Sfântul Apostol Iacob – ruda Domnului

Calendarul ortodox îl comemorează, pe data de 23 octombrie, şi pe Sfântul Apostol Iacob, cel care a fost unul dintre fiii din prima casătorie a Dreptului Iosif – logodnicul Maicii Domnului – cu Salomeea. La moartea soţiei sale, Dreptul Iosif a rămas cu şapte copii, patru băieţi şi trei fete. Aşa fiind, era cumva firesc faptul ca Iisus Hristos – Fiul Fecioarei Maria – să fi trăit întrucâtva alături de copiii mai mari decât El, ai Dreptului Iosif, tradiţia numindu-i pe toţi aceştia şi „fraţii şi surorile Domnului după trup”.

Sfântul Iacob, cel mai mare dintre băieţii din căsătoria Dreptului Iosif cu Salomeea, a dus o viaţă religioasă intensă, în conformitate cu prescripţiile Legii Vechiului Testament, înainte de a-L fi acceptat pe Mântuitorul Iisus Hristos drept Mesia. După Înviere, el a fost învestit ca prim episcop al Bisericii Ierusalimului, calitate în care a contribuit, vreme de treizeci de ani, la convertirea multor evrei şi greci la noua religie, cea creştină. El este autorul primei Liturghii, pe care ulterior au prelucrat-o, precurtând-o, Sfântul Vasile cel Mare şi Sfântul Ioan Gură de Aur.

Unul dintre locurile mai puţin celebre din Ierusalim este biserica armenească, care păstrează memoria Sfântului Apostol Iacob, primul episcop al Ierusalimului. Atunci când o descoperi, nu o mai poţi uita, căci în pluralismul religios, confesional şi cultural al Ierusalimului, ea este ceva special, din două considerente: creştinismul armenesc are forme specifice de manifestare, deosebit de frumoase; Sfântul Iacob este una dintre figurile nou-testamentare impresionante, inclusiv prin faptul că, după treizeci de ani de episcopat a sfârşit martiric, aruncat de pe ziduri, fiindcă a refuzat abdicarea de la credinţa creştină și reîntoarcerea la iudaism, împreună cu cei pe care-i convertise.

Noul Testament a păstrat o Epistolă a Sfântului Iacob, adresată celor douăsprezece seminţii ale lui Israel. Un îndemn din această epistolă este la fel de actual astăzi, ca şi odinioară: „Supuneţi-vă deci lui Dumnezeu. Staţi împotriva diavolului şi el va fugi de la voi.” (Iacov 4,7).

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 23 octombrie 2012.)

More...

mihaela.stan October 23, 2017 Cultura si Spiritualitate