Mărturisirea evidenţei: Sfântul Apostol Toma

Deşi în calendarul ortodox există o duminică specială dedicată Sfântului Apostol Toma – al cărui nume înseamnă „Geamănul”, în limba aramaică – el este comemorat şi pe data de 6 octombrie.

Toma este unul dintre cei doisprezece apostoli aleşi direct de către Domnul Hristos. În Evanghelia după Ioan, el este menţionat în trei locuri: pe drumul către Betania, când se oferea să moară împreună cu Iisus (Ioan 11, 16); când a întrerupt ultima cuvântare a Mântuitorului spunând: „Doamne, nu ştim unde Te duci; şi cum putem şti calea” (Ioan 14, 5); îndoindu-se de Înviere, legând acceptarea acestei minuni de atingerea rănilor de pe trupul Domnului înviat (Ioan 20, 25-28).

Tradiţia primară a Bisericii, menţionată de istoricul bisericesc Eusebiu de Cezareea, susţine că sorţii i-au căzut să vestească Evanghelia în părţile Asiei, anume la parţi, iar tradiţia apocrifă susţine că Toma a fost misionarul Indiei, unde a şi fost martirizat. Creştinii sirieni din Malabar se consideră urmaşi direcţi ai Sfântului Apostol Toma, care ar fi fost martirizat în Calamina (Mylapore), lângă Madras.

Istoricii bisericeşti nu sunt unanimi cu privire la activitatea sa misionară în India, fiind considerat „apostolul Indiei” doar de către Ipolit, Isidor de Sevilla, Dorotei, episcopul Tyrului, Sfântul Grigorie de Nazianz şi Sfântul Ieronim.

Apostolului Toma i-a fost atribuită meseria de constructor, fiind uneori reprezentat iconografic cu o riglă şi un echer în mână, în Evul Mediu el fiind considerat patronul arhitecţilor, al zidarilor şi al pietrarilor.

Deşi în Biblie nu s-a preluat nici o scriere atribuită lui Toma, există o „Apocalipsă a lui Toma”, o „Carte a copilăriei [lui Iisus] după Toma”, o „Evanghelie după Toma”, precum şi „Faptele lui Toma”. Arta creştină a preluat multe lucruri relatate în această literatură apocrifă atribuită Sfântului Toma.

Interesant – din perspectiva scrierilor lui atribuite – pentru teologi, Sfântul Toma rămâne cel mai concludent exemplu biblic de credinţă care se vrea neapărat certificată de raţiune şi simţuri, mărturisind finalmente categoric: „Domnul meu şi Dumnezeul meu” (Ioan 20, 28).

Imagine: Sfântul Apostol Toma, mozaic din cupola Baptisteriului lui Neon, Ravena – Italia, sec. V-VI, detaliu.

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 6 octombrie 2012.)

 

More...

mihaela.stan October 6, 2017 Cultura si Spiritualitate